Кактусите край езерото Панчарево
15.06.2012
Трак: http://www.lz1fw.com/lozen/cactus2012/track_2012_06_15.gdb
Карта: http://www.lz1fw.com/lozen/cactus2012/map_2012_06_15.jpg
"Планинарски форум".

Събрахме се по покана във Facebook и в Планинарския форум.
Сборния пункт бе последната спирка на метрото на булевард "Цариградско шосе". В планината, било то и Лозенска, лоши хора няма. Групата се получи много готина.Оттам с автобус номер 6 стигнахме до село Герман. После - пеша. До кактусите стигнахме за 40 минути, в които се включваха органиционни спирания и тактически почивки.

Миналата година с Ирина и Сотиров един късен следобед тръгнахме и намерихме кактуси. Намерихме ги обаче под панорамната площадка с пейка.

Тази година посетените кактуси само на 50 метра от миналогодишните, но все пак на различно място. Хубаво си е да има водач, познаващ обекта на похода. Без водач човек трудно би свърнал към кактусите. До новото място се стига като се завие надясно надолу по склона на 52 метра преди площадката с пейката. склона с кактусите е стръмен и покрит с дребни подхлъзващи камъчета. Не е много страшно да се ходи там, но си иска добри обувки и повишено внимание. Подхлъзването е доста нежелателно, защото падането може да е и върху кактус. Пък той има бодли. Затова ръкавиците наистина са много желателни при разходка посклона с кактусите. Бодличките не са смъртоносни, ама са много досадни. Освен кактусите склона се обитава и от семейство пепелянки. Не ги видяхме, но е добре да се внимава и за тях.

Разходката по склона с кактусите продължи около 45 минути. По данни на нашия водач момчил там има три или четири вида кактуси. Не запомних добре думите му, но на снимките ясно се различават поне три вида. Първите два вида са ясно лесно различими. Цветовете са им едри и на единия вид са жълти, а на другия червени. Самите кактуси от първите два вида също са сравнително голями. Имаше екземляри с пет сантиметрови бодили и почти 15 сантиметрови стъбла. Третия вид е по-ситен, пак цъфти в жълто, но формата на стъблата и нюанса на цветовете е различна.

След разходката имаше разбор в кръчмата на село Герман.

Сподели

Други снимки и преходи