Координати на интересни радиолюбителски точки
LZ_GPS.zip

В един файл LZ_GPS.zip е събрана информацията за 1660 географски точки - стари крепости (267), забележителни исторически места (487), планински върхове (639), самолетни летища (36) и горски паркове и местности (134) участващи в следните радиолюбителски дипломи:
BHS (Bulgarian Historical Sites) http://www.trcdx.org/trcdxc/html/awards.html
WCA (World Castles Award) - http://wcagroup.org/
SOTA (Summits on the Air) - http://sota.org.uk/
IAFA (International AirField Award) - http://iafa.su/lzafa.html
FF (Flora and Fauna Award) - http://www.lzffc.com/blog-bg/?page_id=193

Добавени са данни и за 97 репитъра, но при данните за репитрите има доста неща за корегиране.

Идеята e с помощта на тази информация и компютърна карта бързо и лесно да видите дали около вас има някоя от тези интересни точки.

LZ_GPS.zip съдържа:

Пример как се показват данните от LZ_GPS.kml върху картата на GoogleEarth:

Примери как се показват данните от LZ_GPS.gdb с помощта на MapSource.

Можете да си сваляте MapSource от сайта на Garmin. http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209

Картата на OFRM е платена - https://karta.bg/

Планинарската карта е безплатна http://bgmountains.org/bg/maps/garmin-maps/category/9-bgmountains

Има възможност LZ_GPS точките да се четат и без да инсталирате каквато и да било програма на вашия компютър. За целта се използва Web базираната версия на BGMountains - http://www.kade.si . Тази карта поддържа drag-and-drop на векторни данни в GPX, GeoJSON, IGC, KML или TopoJSON формат. След зареждането им в browser-a автоматично се показва района, в който се намират векторните данни, с подходящо ниво на приближение, така че те да бъдат изцяло видими. При позициониране на мишката върху един или повече на брой векторни обекти, техните имена се появяват в полето в горния десен ъгъл (5). В детайли можете да прочетете информацията на http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=8819.

Понеже една от LZ_GPS точките е на Южния полюс, то след като провлачите примерно LZ_GPS.gpx файла върху картата, мащаба на картата се промеря РЯЗКО и човек малко се обърква. С малко повече търпение се връщате върху картата на България и получавате такава WEB базирана карта:

http://www.kade.si/ поддържа няколко карти - избират се чрез ромбчето горе вдясно

При работа от полеви условия на първо място поставяйте вашата безопасност и внимателно подбирайте пътеки и маршрути... дрехи, храна, обувки, екипировка... всичко е важно.